-
Van technische wetenschappelijke software ontwikkeling en het werken aan ruimtevaart simulatoren, naar project manager en teamlead van het Tecnomatix simulatie team.
Melvin Lieuw

Ik ben Melvin, 52 jaar, getrouwd met Maxine en vader van Tycho en Daniëlle. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en woon daar nog steeds. Tussendoor heb ik een aantal jaar in Delft gewoond, omdat ik daar heb gestudeerd. Ik heb altijd veel gesport. In mijn jeugd heb ik fanatiek getafeltennist en in mijn studententijd ben ik gaan voetballen. Sinds ik daarmee ben gestopt vanwege blessures, ben ik gaan zwemmen. Dit doe ik nog steeds elke ochtend voor ik aan het werk ga. Mijn kinderen sporten ook graag, zij voetballen en hockeyen op landelijk niveau. Ik ga meestal wel kijken bij hun wedstrijden. Ook ga ik graag op stedentrips samen met mijn ouders en mijn gezin. Dit doen we een aantal keer per jaar, ons volgende geplande tripje gaat naar Caïro.
Wat is je achtergrond en hoe ben je uiteindelijk bij cards terecht gekomen?
Ik heb technische natuurkunde gestudeerd in Delft met twee specialisaties: computational physics en industriële organisatie. Voor ik bij cards kwam, werkte ik vooral in de technisch wetenschappelijke software ontwikkeling: de eerste jaren werkte ik aan ruimtevaart simulatoren, daarna maakte ik voor de olie- en gasindustrie simulatie- en signal processing software. Tijdens mijn simulatie werkzaamheden werkte ik ook met Siemens/Tecnomatix en plant simulatie software, zo ben ik twee jaar geleden bij cards terecht gekomen. Daar heb ik nu de rol van project manager en teamlead van het Tecnomatix simulatie team.
Klinkt gaaf, de ruimtevaart! Ben je zelf ook in de ruimte geweest?
Nee, natuurlijk niet, en ik was het ook niet van plan.
Nee?
Nee, je pakt onwijs veel straling in de ruimte, dat is niet goed voor je gezondheid. Maar er zijn wel robotsystemen waar ik aan heb gewerkt, die de ruimte zijn ingegaan.
Wat doe je precies bij cards?
Met ons team maken wij voor onze opdrachtgevers simulatiemodellen voor hun toekomstige fabrieken en distributiecentra. Op basis van het ontwerp van de plant bouwen wij een “digital twin” en testen we dan met de simulaties of de verwachte operationele productie wordt gehaald. Tijdens de gesimuleerde fabriekstesten geven wij ook advies voor mogelijke optimalisaties in het ontwerp. Met de uitkomsten kunnen onze klanten toetsen of hun investeringen rendabel zijn.
Oké, en zijn deze digital twins dan ook echt vergelijkbaar met de werkelijkheid?
Haha, ze kloppen verbazingwekkend goed tot op heden. Maar dat ligt ook wel aan het niveau van onze consultants. We hebben goede simulatie consultants in ons team en zij hebben veel focus op de technische integriteit van hun werk.
Je gaf aan dat je sinds twee jaar bij cards werkt, hoe bevalt dat?
Het bevalt goed. Het is voor het eerst eigenlijk dat ik voor een Brabants bedrijf werk.
Merk je daar nog verschillen?
Hiervoor heb ik tien jaar bij een bedrijf in de Rotterdamse industrie gewerkt, daar merk je wel een verschil ja.
Zoals?
Daar was het veel directer en minder gepolijst. Hier bij cards is het toch allemaal een stuk gemoedelijker, zijn we ook wat voorzichtiger in de omgang met elkaar. Je ziet toch wel een duidelijk verschil tussen de Rotterdamse directheid en Brabantse gemoedelijkheid.
En vind je dat fijn, die Brabantse gemoedelijkheid?
Ja, ik vind het wel prettig, hoe er gewerkt wordt bij cards intern. Aan de andere kant; in de samenwerking met onze grote, internationale klanten, kan het soms goed zijn om wat directer te zijn. Dus dat is ook wat ik aan het team probeer mee te geven.
-
Het leuke aan het team nu is dat het een relatief jong team is, met consultants die erg leergierig zijn. Ik probeer mijn eigen technische kennis en projectervaring zo goed mogelijk aan hen over te brengen..
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Oei, dat is een lastige vraag. Ik doe mijn werk met veel plezier, dus ik verwacht niet dat mijn rol of type werk tegen die tijd heel erg veranderd zal zijn. Maar goed, je weet niet hoe het loopt. Toen ik bij cards op sollicitatiegesprek kwam, had ik eigenlijk niet eens de ambitie om een lijnfunctie te bekleden, maar uiteindelijk ben ik nu ook heel tevreden met mijn rol als teamlead.